ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΎΓΟΥΣ

Η θεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στην βελτίωση της επικοινωνίας των δύο συντρόφων που αποτελεί τη βασικότερο αιτία διαζυγίων. Επίσης εστιάζει στην αποκατάσταση του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης που έχει πληγεί από την κακή επικοινωνία και στην εκ νέου γνωριμία μεταξύ των δυο συντρόφων μιας και οι άνθρωποι αλλάζουμε και εξελισσόμαστε συνεχώς.

Στη διαδικασία αυτή σκέψεις, συναισθήματα ,πεποιθήσεις που εμποδίζουν την λειτουργική επικοινωνία και σχέση ενθαρρύνονται να εκφράζονται και να επεξεργάζονται από το ζευγάρι. Το ζευγάρι νιώθει ότι αν και υπάρχει αγάπη δεν την απολαμβάνουν. Ο λόγος είναι η δυσκολία έκφρασης της και ο διαφορετικός τρόπος που ο καθένας μας περιμένει και ίσως και απαιτεί ο άλλος να του την εκφράσει.

Επειδή αυτό είναι ένα θέμα που οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε για διάφορους λόγους τα θέματα αυτά χρονίζουν και σιγά σιγά φθείρουν τη σχέση. Όμως είναι μονόδρομος αν θέλουμε να σώσουμε τη σχέση και να απολαμβάνουμε τον συναισθηματικό πλούτο της να επικοινωνήσουμε γύρω απ' αυτά.

Η Θεραπεία ζεύγους και η οικογένειας γίνεται και με τον ένα μόνο σύντροφο παρόντα αφού η αλλαγή ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μέλη. Συχνά ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία και αντιλαμβάνεται ότι οι προσωπικές δυσκολίες του καθενός είναι αυτές που αντανακλούν στη σχέση . Όμως δύσκολα θα διορθωθεί η σχέση αν δεν λυθούν οι προσωπικές δυσκολίες του καθενός.

Η θεραπείαζεύγους προσφέρει την ευκαιρία να ξανασυστηθεί ουσιαστικά ο ένας με τον άλλο αλλά και ο καθένας με τον εαυτό του και τα θέλω του. Μπορούν να επικοινωνήσουν ανοικτά και ελεύθερα με τη παρουσία ενός θεραπευτή που θα συντονίζει τη συζήτηση ώστε να μιλήσουν για θέματα που πονάνε κ προκαλούν συγκρούσεις . Έτσι οι διαφωνίες στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη σχέση αντί να φτάσουμε στη σύγκρουση ή ν αποφύγουμε τη συζήτηση.