ΑΝΕΔΑΦΙΚΈΣ ΠΡΟΣΔΟΚΊΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ ΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΊΑ

Δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρο στους ενδιαφερόμενους ότι η ψυχοθεραπεία απαιτεί υπομονή, επιμονή αλλά και θάρρος μιας καί δεν είναι εύκολο να σηκώσεις το τηλέφωνο και να κλείσεις ραντεβού με κάποιον ψυχοθεραπευτή. Πόσο μάλλον να πηγαίνεις στο γραφείο του και να μιλάς για σένα τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

Μια ανεδαφική προσδοκία που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την θεραπεία και που προκαλεί απογοήτευση και πρόωρη διακοπή της είναι ότι άμεσα θα νιώσουν "καλύτερα" και ότι αυτό θα το προκαλέσει ο θεραπευτής μ έναν "μαγικό" τρόπο. Σ' αυτό ευθύνονται και οι διαφορές εναλλακτικές μορφές θεραπείας που υπόσχονται την ευτυχία χωρίς προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά μπορεί κάποιος να νιώσει "χειρότερα" γιατί ως επακόλουθο της αυτογνωσίας θα συνειδητοποιήσει ότι συνειδητά και ασυνείδητα εθελοτυφλούσε σε τομείς όπως οι σχέσεις με τον εαυτό του και τους άλλους. Μέσα από τη σχέση με τον θεραπευτή του, θα επεξεργαστεί και θα διαχειριστεί τα συναισθήματα που θα προκύψουν από τις συνειδητοποιήσεις αυτές και θα βιώσει πραγματικά καλύτερα.

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία είναι ο φόβος της αλλαγής και η έλξη που νιώθουμε από το οικείο επειδή φαντάζει ασφαλές ακόμη και όταν είναι αυτοκαταστροφικό. Οπότε το "καλύτερα" θα έρθει αλλά συνήθως όχι από την αρχή. Αυτό θα γίνει αργότερα για αυτό και είναι καλό να μην απορρίψει κάποιος την ψυχοθεραπευτική διαδικασία πριν τους τρεις μήνες. Αυτό, επειδή είναι μια βιωματική διαδικασία είναι πιθανό να μην αντιληφθεί νωρίτερα το πώς η θεραπεία συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής μας και των σχέσεών μας. Ο λόγος που χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά στο "χειρότερα" και στο "καλύτερα" είναι, επειδή το "χειρότερα" συχνά είναι καλύτερο μίας και σηματοδοτεί την κρίση .

Σε κάθε κρίση που διανύουμε καλούμαστε να κρίνουμε αν θα επιλέξουμε τον επίπονο δρόμο της εξέλιξης είτε τον εύκολο και ανώδυνο της στασιμότητας .