ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΑΘΛΗΤΏΝ
Στο αγωνιστικό περιβάλλον κυριαρχεί το άγχος επίδοσης το οποίο μπορεί να ναι καταστροφικό για έναν αθλητή που έχει τις δυνατότητες να γίνει πρωταθλητής. Ο ιατρός Αντώνης Λυμνιούδης μπορεί να βοηθήσει ψυχοθεραπευτικά, αθλητές που λόγω του έντονου άγχους δεν μπορούν να αποδώσουν. Μπορεί για παράδειγμα στη προπόνηση να αποδίδουν πολύ καλά και στους αγώνες όχι.
Ο ιατρός συνεργάζεται και με αθλητικές ομάδες γιατί το ίδιο φαινόμενο μειωμένης απόδοσης που οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους το συναντάμε και στα ομαδικά αθλήματα . Για παράδειγμα μια ομάδα παίζει καλά μόνο στην αρχή ή μόνο στο τέλος του αγώνα ή παίζει καλά μόνο εντός έδρας κλπ.
Η ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών ασχολείται κυρίως
-Τόνωση της αυτοπεποίθησης και μείωση του άγχους.
-Καθορισμός στόχων.
-Βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης.
-Αναδόμηση των αρνητικών σκέψεων σε ρεαλιστικές.
-Διαχείριση της επίδρασης των θεατών.
-Ανάπτυξη κινήτρων.
-Διαχείριση συναισθηματικών μεταπτώσεων στη διάρκεια του αγώνα.
-Βελτίωση αυτο-διαλόγου και αυτοματοποιήσεων. -Βελτίωση της επικοινωνίας των συμπαικτών της ομάδας .
-Λειτουργικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ αθλητών- προπονητών-γονιών-διοίκησης .
-Υποστήριξη σε καταστάσεις εξωαθλητικές πχ σχολείο ,σχολή ,σχέσεις .
-Αναζήτηση εξατομικευμένης μεθόδου για κάθε αθλητή ανάλογα με τον χαρακτήρα και την πνευματική του λειτουργία.
Η Συμβουλευτική υποστήριξη για αθλητές και αθλητικές ομάδες αναλαμβάνει στο να εξαλείψει τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμποδίζουν στη σταθεροποίηση της μεγίστης απόδοσης του ατόμου. Η προπόνηση που περιλαμβάνει μόνο ασκήσεις τεχνικής και φυσικής κατάστασης δεν είναι πλήρης. Εξίσου σημαντική είναι και η ''ψυχική προπόνηση'', δηλαδή το πώς επηρεάζουν οι αρνητικές σκέψεις ενός αθλητή τα συναισθήματα του και τις επιδόσεις του.
Ένας αθλητής μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζει τις σκέψεις του όταν βρίσκεται σε δύσκολες αγωνιστικές και απρόβλεπτες καταστάσεις μαθαίνει και να ελέγχει τον εαυτό του και έτσι μειώνονται οι διακυμάνσεις στην απόδοση του. Μέσα από την αυτογνωσία συναντά τις πλευρές του που λειτουργούν ως τροχοπέδη στο να πετύχει αυτό που κάνει στη προπόνηση και στους αγώνες.
Στις αθλητικές ομάδες ο θεραπευτής μέσα από συναντήσεις με τους συμπαίκτες συντονίζει την επικοινωνία. Μέσα από τη λειτουργική επικοινωνία οι συμπαίκτες γνωρίζονται καλύτερα ,συζητούν για θέματα του αγώνα και της προπόνησης αλλά και των σχέσεων μεταξύ τους ,με το προπονητή και τη διοίκηση που θα δυσκολευόταν να εκφράσουν . Επίσης συζητούν για στόχους και κίνητρα για κάθε αγώνα ξεχωριστά. Η επικοινωνία ως το βασικό εργαλείο για το χτίσιμο των σχέσεων βελτιώνει σύντομα την ομαλή λειτουργία της ομάδας την εμπιστοσύνη των συμπαικτών και την εξάλειψη των τυχόν διαφόρων και παρεξηγήσεων που αν μείνουν κρυφά και δεν εκφρασθούν, εκφράζονται μέσα από την κακή απόδοση.